Czy można ukarać członka zarządu grzywną za niezwołanie zgromadzenia wspólników albo walnego zgromadzenia, jeżeli nie można przypisać mu za to winy? Na to pytanie odpowiedzi udzielić ma Sąd Najwyższy.
Skrót artykułu
Przedawnienie karalności
O odpowiedzialności członków zarządu za tego typu czyn mówi art. 594 kodeksu spółek handlowych. Zgodnie z nim grzywna może wynieść nawet 20 tys. zł. Nie jest jednak jasne, jaki jest charakter prawny tego przepisu – czy czyny w nim stypizowane to przestępstwa, wykroczenia, czy jedynie uchybienia członków zarządu wynikające z niedopełnienia obowiązków ściśle określonych w k.s.h.
Autopromocja
Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.