Czy sprzedawca ma prawo odmówić sprzedaży towaru?

Sklep
Wystawienie towaru w miejscu sprzedaży na widok publiczny z oznaczeniem ceny jest ofertą sprzedaży.ShutterStock
6 sierpnia 2016

Jestem właścicielem sklepu z artykułami biurowymi. Poprosiłem brata, by ten w moim zastępstwie sprzedawał produkty. Jedna z klientek niegrzecznie się zachowywała, więc stwierdził, że nic jej nie sprzeda. Teraz niedoszła klientka straszy go, że spotkają się w sądzie. Czy rzeczywiście za odmowę sprzedaży możemy zostać ukarani?

Tak, karalność odmowy sprzedaży przewiduje art. 135 kodeksu wykroczeń (dalej: k.w.). Zgodnie z tym przepisem kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny.

Pozostało 89% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.