Jak pomniejszyć udział kapitałowy w spółce jawnej

podatki biznes praca
Jak pomniejszyć udział kapitałowy w spółce jawnej?ShutterStock
21 października 2018

Jestem wspólnikiem spółki jawnej. Chciałbym pomniejszyć swój udział kapitałowy. Czy pozostali uczestnicy podmiotu muszą wyrazić na to zgodę? Umowa spółki milczy na ten temat.

W świetle art. 3 kodeksu spółek handlowych (dalej: k.s.h.) przez umowę spółki osobowej, a więc m.in. jawnej (dalej: sp.j.), jej uczestnicy zobowiązują się dążyć do osiągnięcia wspólnego celu – przede wszystkim przez wniesienie wkładów, a nadto, jeżeli kontrakt podmiotu tak stanowi, przez współdziałanie w inny określony sposób. W razie wątpliwości uważa się, że wkłady wspólników są równe. Przy czym mogą one polegać zarówno na przeniesieniu lub obciążeniu własności rzeczy bądź innych praw, jak i na dokonywaniu innych świadczeń na rzecz spółki. W przypadku zaś zawarcia bądź zmiany umowy spółki – przy wykorzystaniu wzorca umowy – wkład uczestnika podmiotu może być wyłącznie pieniężny.

Pozostało 68% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.