Czy zmiany umowy w przedmiocie zamówienia publicznego można dokonać tylko wtedy, gdy okoliczności, które taką zmianę wymusiły, były nie do przewidzenia w chwili zawarcia kontraktu?
Dotychczasowy przepis art. 144 p.z.p. umożliwiał dokonanie zmiany zawartej umowy, jeżeli spełniony został jeden z dwóch warunków: była ona korzystna dla zamawiającego lub okoliczności, które taką zmianę wymusiły, nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy. Zdaniem Komisji Europejskiej, taka forma zapisów pozostawiała jednak zbyt dużą dowolność interpretacyjną zwrotu: korzystne zmiany.
Autopromocja
Pozostało 73% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 73% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.