Czy przy faktoringu odwróconym można płacić na konto spoza wykazu

Spółka korzysta z faktoringu odwróconego, a więc część faktur dokumentujących zakupy przez nią dokonywane opłaca faktor, a następnie spółka zwraca mu zaciągnięte zobowiązanie powiększone o odsetki. Czy w takim przypadku od 1 stycznia 2020 r. będzie istnieć ryzyko wyłączenia kosztów uzyskania przychodu ze względu na niedokonanie zapłaty na rachunek wskazany na białej liście?

Od 1 września 2019 r. funkcjonuje nowy, prowadzony dla celów VAT wykaz podmiotów. Obejmuje on m.in. wszystkie podmioty zarejestrowane jako podatnicy VAT oraz dotyczące ich informacje, w tym numery posiadanych przez nich rachunków bankowych oraz w SKOK-ach (art. 96b ust. 3 pkt 13 ustawy o VAT).

Pozostało 86% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.