Gminy powinny zacząć rozmowy z zarządcami targowisk o zmianach w wieloletnich umowach

Targowiskami, o których mowa w ust. 1 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, są wszelkie miejsca, w których jest prowadzona sprzedaż
pieniądzeShutterStock
18 listopada 2020

W projekcie nowelizacji tarczy antykryzysowej znalazł się m.in. zapis przewidujący niepobieranie przez gminy opłaty targowej od 1 stycznia 2021 r. Czy wpłynie to na umowy, które gminy zawierają na zarządzanie/administrowanie targowiskami? Składnikiem wynagrodzenia zarządców są bowiem nierzadko procentowe udziały od opłaty targowej. Jak w takiej sytuacji powinna się zachować jednostka i jak przygotować się do nowego stanu prawnego?

Tytułem wstępu warto wskazać, że opłata targowa to opłata lokalna, która ma źródło w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych. Jak wskazano w art. 15 tego aktu, rada gminy może wprowadzić opłatę targową, którą pobiera się od osób fizycznych, prawnych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej dokonujących sprzedaży na targowiskach, z zastrzeżeniem ust. 2b [zgodnie z nim opłacie targowej nie podlega sprzedaż dokonywana w budynkach lub w ich częściach – red.].

Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.