Można stanąć do przetargu mimo szwagra w gminie

umowa
<p>Ustanowione ograniczenia są związane z osobami wchodzącymi w skład komisji przetargowej.</p>Shutterstock
10 lipca 2021

Z myślą o rozszerzeniu działalności gospodarczej chcę kupić nieruchomość w przetargu organizowanym przez gminę. W urzędzie pracuje mój szwagier. Czy powoduje to prawne ograniczenia w nabyciu przeze mnie tej nieruchomości?

Jak wynika z opisu – gmina zamierza przeprowadzić przetarg na zbycie nieruchomości. W art. 13 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomościami wyrażono ogólną zasadę, w myśl której – z zastrzeżeniem wyjątków wynikających z ustaw ‒ nieruchomości mogą być przedmiotem obrotu. Z kolei z art. 37 ust. 1 ww. ustawy wynika ogólna zasada, że nieruchomości są sprzedawane lub oddawane w użytkowanie wieczyste w drodze przetargu.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.