W urzędzie płacisz kartą, a prowizję gotówką? MF: To niedopuszczalne

Karta płatnicza
Ministerstwo Finansów wyjaśnia, że od czasu wejścia w życie przepisu (czyli od 1 stycznia 2016 roku) żadna z jednostek samorządu terytorialnego nie sygnalizowała wątpliwościShutterStock
22 września 2016

Sytuacja, w której obywatele płacą w urzędach kartą, a od płatności muszą uiścić prowizję w gotówce, jest niedopuszczalna. Przyznaje to Ministerstwo Finansów, które zapowiedziało właśnie, że przyjrzy się problemowi opisanemu przez DGP wczoraj („Legislacja wyprzedziła nowoczesność”, DGP nr 183/2016).

– Nie można wykluczyć potrzeby zmian legislacyjnych – informuje Anna Szczepańska, starszy specjalista w resorcie. I obiecuje, że praktyka stosowania art. 60 par. 2a w urzędach zostanie przez ministerstwo sprawdzona.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.