Zastępca wójta musi mieć studia, a o jego wyborze decyduje szef

Wybory, głosowanie
Funkcji zastępcy wójta nie można łączyć ze stanowiskiem wójta lub jego zastępcy w innej gminie, członkostwem w organach jednostek samorządu terytorialnego (w tym w gminie, w której jest zastępcą wójta), zatrudnieniem w administracji rządowej, mandatem posła i senatoraShutterStock
26 września 2018

Czy zastępca włodarza gminy też jest wybierany w wyborach powszechnych i czy jak jego przełożony może mieć tylko wykształcenie podstawowe?

Zastępca wójta nie jest wybierany w wyborach powszechnych. Zgodnie z art. 26a ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 994 ze zm.), to wyłączna kompetencja wójta. Powołuje i odwołuje on zastępcę lub zastępców (imiennie) i określa ich liczbę w drodze zarządzenia. W gminach do 20 tys. mieszkańców może być nie więcej niż jeden zastępca; dwóch w gminach do 100 tys. mieszkańców; trzech w gminach do 200 tys. mieszkańców; czterech w gminach powyżej 200 tys. mieszkańców. Zgodnie z ustawą z 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 1260 ze zm.), zastępca wójta jest pracownikiem samorządowym zatrudnianym na podstawie powołania. Oświadczenie woli w imieniu gminy w zakresie zarządu mieniem składa jednoosobowo wójt albo działający na podstawie jego upoważnienia zastępca wójta samodzielnie lub z inną upoważnioną przez wójta osobą.

Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.