Członkowie rad nadzorczych w spółkach komunalnych muszą spełniać dodatkowe warunki

rekrutacja, praca, pracownik
W porównaniu do wcześniej obowiązującego stanu prawnego katalog osób uprawnionych do zasiadania w radzie nadzorczej został zdecydowanie poszerzonyShutterStock
12 sierpnia 2017

W naszej niewielkiej gminie tworzymy spółkę komunalną. Z tego, co nam wiadomo, musimy powołać radę nadzorczą. Jakie wymagania mają spełniać jej członkowie?

Wymogi stawiane kandydatom na członków rad nadzorczych takich spółek zmieniły się od 1 stycznia 2017 r. Stosownie do art. 10a ustawy z 20 grudnia 1996 r. o gospodarce komunalnej (Dz.U. z 2016. poz. 573 ze zm.; dalej u.g.k) w spółce z udziałem jednostki samorządu terytorialnego (JST) działa rada nadzorcza. Powołanie tego organu jest konieczne w każdym takim podmiocie, także tych z ograniczoną odpowiedzialnością i to niezależnie od liczby wspólników i wysokości kapitału zakładowego. A zatem obowiązują w tym przypadku odmienne unormowania od ogólnych zasad określonych przez ustawę z 15 września 2000 r. – Kodeks spółek handlowych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 1578 ze zm., dalej k.s.h.).

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.