Rada miasta chce monitorować co roku liczbę wykorzystanego urlopu przez osoby funkcyjne w urzędzie miasta. Czy rada może zmusić burmistrza do pójścia na zaległy urlop?
Nie. Rada miasta lub gminy nie może wymusić na burmistrzu wykorzystania zaległego urlopu. Zgodnie bowiem z art. 8 ust. 1 ustawy z 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 1202 ze zm.) pracodawcą wójta lub burmistrza jest urząd gminy. Przepis ten jest szczegółowym rozwiązaniem wobec art. 31 par. 1 kodeksu pracy, z którego wynika, że za pracodawcę będącego jednostką organizacyjną może dokonywać czynności z zakresu prawa pracy osoba lub organ zarządzający tą jednostką albo inna wyznaczona osoba.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
