Radny nie wybierze dyrektora szkoły

szkoła
w skład komisji konkursowej nie może wejść ani piastun organu ani też przedstawiciel żadnego innego organu czy podmiotu, niż wymienione w sposób wyczerpujący w art. 63 ust. 14 u.p.o.ShutterStock
27 września 2019

Prezydent miasta w skład komisji konkursowej do wyboru dyrektora szkoły powołał radnego, który został wskazany uchwałą przez radę miasta. Czy taki tryb wyboru jest prawidłowy?

Podmiotem, któremu ustawa z 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (dalej u.p.o.) daje uprawnienie do ustalenia składu komisji, jest wyłącznie wójt (burmistrz, prezydent miasta). Radzie gminy nie przysługuje uprawnienie do desygnowania swojego przedstawiciela do komisji. W powyższej sytuacji powołanie do komisji radnego, który nie jest osobą związaną z organem prowadzącym placówkę oświatową, stanowi naruszenie art. 63 ust. 14 u.p.o.

Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.