W ostatnim tygodniu nauki uczniowie szkół podstawowych mają obowiązek zwrócić podręczniki, które szkoła otrzymała z dotacji celowej zakupionych ze środków budżetu państwa. Nauczycielka biblioteki poinformowała uczennice, że jeden z podręczników do języka polskiego jest zniszczony. Rodzice chcieli zapłacić za tę książkę. Niestety szkoła odmówiła i zażądała odkupienie nowej. Co więcej wyznaczyła czas do końca tygodnia nauki na zrealizowanie tego obowiązku. Czy szkoła może żądać odkupienia zniszczonego podręcznika?
Nie. Zgodnie bowiem z art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 27 października 2017 r. o finansowaniu zadań oświatowych (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 754) – w przypadku uszkodzenia, zniszczenia lub niezwrócenia podręcznika lub materiału edukacyjnego publiczna szkoła podstawowa (….) może żądać od rodziców ucznia zwrotu kwoty nieprzekraczającej kosztu zakupu podręcznika lub materiału edukacyjnego.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.