Kiedy ekwiwalent za ubiór służbowy jest zwolniony z PIT [KSIĘGOWOŚĆ BUDŻETOWA]

Upoważnionym pracownikom urzędu stanu cywilnego jest wypłacany ekwiwalent z tytułu ubrań służbowych wykorzystywanych dla celów reprezentacyjnych związanych z udzielaniem ślubów. Czy jest on zwolniony od podatku dochodowego czy też stanowi przychód opodatkowany tych pracowników?

Z art. 12 ust. 1 ustawy o PIT wynika, że za przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń, a w szczególności: wynagrodzenie zasadnicze, wynagrodzenie za godziny nadliczbowe, różnego rodzaju dodatki, nagrody, ekwiwalenty za niewykorzystany urlop i wszelkie inne kwoty niezależnie od tego, czy ich wartość została z góry ustalona, a ponadto świadczenia pieniężne ponoszone przez pracodawcę, jak również wartość innych nieodpłatnych świadczeń lub świadczeń częściowo odpłatnych. W świetle tego przepisu nie ulega wątpliwości, że ekwiwalent pieniężny wypłacany upoważnionym pracownikom urzędu stanu cywilnego z tytułu ubrań służbowych wykorzystywanych dla celów reprezentacyjnych związanych z udzielaniem ślubów stanowi dla nich przychód ze stosunku pracy.

Pozostało 74% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.