Przepisy wymagają, żeby przedsiębiorstwa energetyczne w określonych przypadkach stosowały dotychczasowe taryfy, mimo że wnioskują o ich zmianę. Kiedy firmy powinny to robić i jakie mogą być praktyczne konsekwencje stosowania takich wymogów?
Zgodnie z art. 47 ust. 1 ustawy – prawo energetyczne, przedsiębiorstwa energetyczne posiadające koncesje ustalają taryfy dla paliw gazowych i energii, które podlegają zatwierdzeniu przez prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (URE), a także proponują okres ich obowiązywania. Z kolei art. 47 ust. 2c tej ustawy stanowi, że w przypadku upływu okresu, na jaki ustalono taryfę, do dnia wejścia w życie nowej stosuje się taryfę dotychczasową, jeżeli decyzja prezesa URE nie została wydana albo toczy się postępowanie odwoławcze od jego decyzji.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
