Czy zmiana nazwiska chroni przed fikcją doręczenia, czyli uznaniem, że dwukrotnie awizowana przesyłka dotarła do adresata? Na to pytanie musi odpowiedzieć SN.
Zagadnienie, jakie trafiło do Sądu Najwyższego, brzmi dokładnie tak: „Czy warunkiem uznania za skuteczne doręczenia zastępczego w trybie art. 139 par. 1 k.p.c. jest wysłanie przesyłki sądowej na aktualne nazwisko adresata?” (sygn. akt III CZP 105/16). Zgodnie z przywołanym w pytaniu przepisem dwukrotnie awizowaną, lecz niepodjętą w terminie przesyłkę uważa się za doręczoną.
Autopromocja
Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.