Czy tworząc spółkę z o.o., trzeba określić wartość wnoszonego aportu

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
18 stycznia 2010

Czy obowiązujące przepisy wymagają, aby ustalić wartość aportu, który jest wnoszony do tworzonej spółki z o.o.?

W kodeksie spółek handlowych (k.s.h.) nie ma przepisu, który w sposób wyraźny wymagałby określenia wartości aportu. Wartość aportów wnoszonych do spółki z o.o. nie podlega też obowiązkowej weryfikacji przez biegłych, tak jak ma to miejsce w przypadku spółek akcyjnych (art. 311–312 k.s.h.). Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że k.s.h. wymaga, aby przedmiot aportu oraz liczba i wartość nominalna udziałów objętych w zamian za aport szczegółowo określić w umowie spółki (art. 158 par. 1 k.s.h.). Wspomniany przepis implikuje zatem, że wartość aportu powinna być co najmniej równa łącznej wartości nominalnej udziałów objętych w zamian za aport. W praktyce często wartość aportu jest wpisywana do umowy spółki lub oświadczenia o objęciu udziałów.

Pozostało 22% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.