Biomasę można przywieźć do Polski bez zgłoszenia

2 grudnia 2011

Przywóz odpadów do Polski wymaga zgłoszenia lub uzyskania odpowiedniego zezwolenia. Czy z pominięciem takich procedur można przywieźć biomasę?

Ministerstwo Środowiska wyjaśnia, że pozostałości poprodukcyjne w postaci biomasy roślinnej mogą być importowane do Polski w celu ich termicznego przekształcenia jako biomasa w elektrowniach lub elektrociepłowniach. Zgodnie z art. 5 ust. 1 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylającej niektóre dyrektywy (DzUrz. UE L 312 z 22 listopada 2008 r., str. 3), za produkt uboczny, a nie odpady, o których mowa w art. 3 pkt 1 dyrektywy, mogą być uznane substancja lub przedmiot, powstające w wyniku procesu produkcyjnego. Spełnionych musi być jednak kilka warunków, np. że dalsze wykorzystywanie danej substancji lub tego przedmiotu jest pewne. Pozostałości mogą zostać wykorzystane bezpośrednio, bez jakiegokolwiek ich dalszego przetwarzania innego niż normalna praktyka przemysłowa. Warunkiem uznania przedmiotu lub substancji za produkt uboczny jest też to, że stanowi on integralną część procesu produkcyjnego oraz dalsze wykorzystywanie jest zgodne z prawem, np. nie prowadzi do niekorzystnego oddziaływania na środowisko.

Pozostało 13% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.