Aplikant adwokacki może być obrońcą

student prawa, prawo, aplikacja, aplikacje (fot. shutterstock.com)
Czy aplikant adwokacki jest obrońcą w rozumieniu art. 225 par. 3 k.p.k.?ShutterStock
7 listopada 2011

Funkcjonariusze przeszukujący mieszkanie aplikanta adwokackiego nie mogą zabezpieczyć znalezionych tam dokumentów. Jeżeli pełni on funkcję obrońcy i oświadczy, że pisma są związane z prowadzoną sprawą, policjanci nie mogą nawet zapoznać się z ich wyglądem.

O tej ważnej regule przypomniał Sąd Najwyższy. Zajmował się on pytaniem sądu rejonowego, który nie był pewny, czy aplikant adwokacki jest obrońcą w rozumieniu art. 225 par. 3 k.p.k. Wynika z niego, że w razie przeszukania u obrońcy lub innej osoby może ona oświadczyć, że znalezione pisma lub inne dokumenty obejmują okoliczności związane z wykonywaniem funkcji obrońcy. Wtedy organ musi pozostawić te dokumenty bez zapoznawania się z ich treścią lub wyglądem. Jeżeli oświadczenie osoby niebędącej obrońcą budzi wątpliwości, funkcjonariusze mogą zabezpieczyć dokumenty i przekazać je do sądu. Ten decyduje, czy są one objęte tajemnicą.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.