Często osoba, która zawarła umowę o dzieło, opóźnia się z realizacją i jest prawdopodobne, że nie wykona go na czas. Czy zamawiający może – bez wyznaczenia dodatkowego czasu na realizację – odstąpić od umowy przed upływem terminu wykonania dzieła?
Tak, umożliwiają to przepisy art. 635 kodeksu cywilnego (k.c.). Bez znaczenia jest to, czy opóźnienie w rozpoczęciu bądź wykończeniu dzieła jest zawinione lub niezawinione przez osobę, która zobowiązała się do jego wykonania. Znaczenie ma jedynie to, że opóźnienie jest na tyle duże, iż wyklucza prawdopodobieństwo ukończenia dzieła w uzgodnionym terminie.
Autopromocja
Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
