Jakie roszczenia mogą mieć wydawcy prasy

Paweł Żerański, prawnik z Kancelarii Furtek Komosa Aleksandrowicz
Paweł Żerański, prawnik z Kancelarii Furtek Komosa AleksandrowiczDGP
10 kwietnia 2009

Czy wydawcy prasy mają roszczenia związane z wykorzystywaniem zawartości dzienników w internecie?

Z roszczeniami z tytułu naruszenia prawa autorskiego poza samym twórcą może występować nabywca autorskich praw majątkowych lub licencjobiorca wyłączny. Wydawcy przysługują autorskie prawa majątkowe do każdego rozpowszechnionego numeru dziennika jako wydawnictwa periodycznego (art. 11 pr. aut.). Ponadto - jeśli zadbał o odpowiednie klauzule w umowach o pracę - przysługują mu autorskie prawa majątkowe do utworów jego pracowników. Przy tym nabycie autorskich praw majątkowych lub uzyskanie licencji wyłącznej od innych, niż pracownicy, autorów artykułów, grafik lub zdjęć, poprawiałoby sytuację prawną wydawcy. Wymagałoby to jednak zawierania pisemnych umów, co istotnie utrudniłoby jego codzienną działalność. W efekcie wydawcy prasy nie zawsze skupiają w swoim ręku cały pakiet praw przydatny w dochodzeniu roszczeń.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.