W praktyce bardzo często dochodzi do łączenia przedsiębiorstw. W przypadku połączenia spółek niekiedy polega to na przejęciu spółki córki przez spółkę matkę. Czy natomiast możliwe jest połączenie, w którym spółka córka przejmuje spółkę matkę?
Przepisy kodeksu spółek handlowych (k.s.h.) regulujące łączenie spółek nie zawierają ograniczeń dotyczących konfiguracji lub kierunku łączenia w przypadku łączenia spółek kapitałowych. Jedyne ograniczenie w tym zakresie dotyczy spółek osobowych, które nie mogą być spółkami przejmującymi (art. 491 par. 1 k.s.h.).
Autopromocja
Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
