Niektórym umowom agencyjnym wolno ograniczać konkurencję

Grzegorz M. Gajda, radca prawny w kancelarii BSJP Taylor Wessing
Grzegorz M. Gajda, radca prawny w kancelarii BSJP Taylor WessingDGP
15 listopada 2011

Obowiązujące przepisy zabraniają zawierania takich porozumień, które w rzeczywistości mogłyby przyczynić się do ograniczenia konkurencji. Jakie warunki powinny zostać spełnione, aby umowa agencyjna została zwolniona z tego rodzaju zakazu?

Co do zasady wszelkie porozumienia pomiędzy przedsiębiorcami mające na celu lub których skutkiem jest wyeliminowanie, ograniczenie lub naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku właściwym, są zakazane. Zakaz wynika z art. 6 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Warto jednakże wskazać, że nie wszystkie porozumienia są objęte wyżej wspomnianym zakazem. Do wyjątków należy zaliczyć umowy agencyjne, z zastrzeżeniem, iż muszą one spełniać określone warunki.

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.