Co do zasady, wspólnicy spółki komandytowej mogą dokonywać jej zmian, stosując odpowiednie przepisy o spółce jawnej i regulacje ogólne kodeksu spółek handlowych. Czy komandytariusz może dokonać zbycia ogółu praw i obowiązków w spółce komandytowej?
Tak. Przepisy kodeksu spółek handlowych (art. 10) dopuszczają zbywanie praw i obowiązków w spółkach osobowych, a zatem również w spółkach komandytowych, na rzecz osób trzecich, jeżeli umowa spółki wyraźnie na to zezwala.
Autopromocja
Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
