Dwukrotne wynagrodzenie za naruszenie praw autorskich niezgodne z konstytucją?

prawo autorskie
W uzasadnieniu wyroku sąd odniósł się do orzeczenia TSUE, ale zwrócił uwagę, że nawet w nim wskazano, że obowiązek zapłaty dwukrotności wynagrodzenia może znacząco wykraczać poza rzeczywiście wyrządzoną szkodę, co oznaczałoby nadużycie prawa.ShutterStock
23 lipca 2018

W orzecznictwie sądów coraz śmielej przebija się teza, zgodnie z którą zapłata dwukrotnego wynagrodzenia za naruszenie praw autorskich jest niezgodna z konstytucją.


Chodzi o zryczałtowane odszkodowanie za naruszenie praw autorskich. Na mocy art. 79 ust. 1 pkt 3 lit. b ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 666 ze zm.) uprawniony nie musi dowodzić rzeczywistej wysokości szkody, tylko żąda dwukrotnej lub trzykrotnej opłaty licencyjnej, jaką powinien otrzymać, gdyby ją normalnie wykupiono.

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.