Obowiązujące przepisy nie zakazują używania e-papierosów w miejscach publicznych, w tym w szczególności na terenie zakładów pracy. Teoretycznie zatem, biorąc pod uwagę literalne brzmienie przepisów, może się wydawać, że skoro e-palenie na terenie zakładu pracy nie jest zabronione, to jest dozwolone. Z innej strony rodzi to jednak wiele wątpliwości. Pojawiają się pytania, czy pracodawca może wprowadzić zakaz używania e-papierosów w miejscu pracy. Jeżeli tak, to na jakiej podstawie mógłby to zrobić? Jakie sankcje mogą grozić pracownikowi za łamanie takiego zakazu? Wreszcie, czy potrzebna i pożądana jest zmiana w tym zakresie powszechnie obowiązujących przepisów oraz uregulowanie tej kwestii w regulaminie pracy?
Art. 100 par. 2 pkt 6 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 1502; dalej: k.p.)
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.