Kiedy nauczycielom likwidowanych placówek przysługują odprawy

Rafał Krawczyk, sędzia Sądu Okręgowego w Toruniu
Rafał Krawczyk, sędzia Sądu Okręgowego w ToruniuDGP
28 kwietnia 2010

W myśl art. 20 Karty Nauczyciela nauczycielom mianowanym likwidowanych placówek przysługują sześciomiesięczne odprawy. Czy dotyczy to również przypadku przekształcania zakładu w jednostkę budżetową? W jaki sposób samorządy powinny przenieść nauczycieli z likwidowanych placówek do nowych?

Zgodnie z ugruntowanym orzecznictwem Sądu Najwyższego częściowa lub całkowita likwidacja szkoły czy przedszkola, zmiany organizacyjne i zmiany planu nauczania uzasadniają rozwiązanie stosunku pracy na podstawie art. 20 ust. 1 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (t.j. Dz.U. z 2006 r. nr 97, poz. 674 ze zm.) tylko wówczas, gdy zadania szkoły wykonywane przez nauczyciela nie podlegają przekazaniu innej placówce oświatowej (np. wyrok SN z 2 marca 2005 r., I PK 271/04, OSNP 2005/21/334).

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.