W skład grupy kapitałowej wchodzą: spółka 50+ (z II etapu wdrożenia PPK), spółka 20+ (z III etapu) i spółka z zatrudnieniem mniejszym niż 20 osób (z IV etapu). Ta ostatnia chce wdrożyć pracownicze plany kapitałowe w terminach przewidzianych dla II i III etapu. Czy może zawrzeć umowę o zarządzanie PPK oraz umowę o prowadzenie PPK w terminach przewidzianych dla II i III etapu, ale jeszcze przed podpisaniem tych umów przez pozostałe dwie spółki ze swojej grupy kapitałowej?
Tak. Wynika to z art. 134 ust. 4 ustawy o pracowniczych planach kapitałowych (t.j. Dz.U. 2020 poz. 1342; dalej ustawa o PPK), zgodnie z którym podmioty zatrudniające należące do jednej grupy kapitałowej są uprawnione do zawierania umów o zarządzanie i umów o prowadzenie PPK w terminie, w którym ustawa o PPK ma zastosowanie do podmiotu zatrudniającego, który zatrudnia największą liczbę osób zatrudnionych w tej grupie kapitałowej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.