Zakupy z zagranicy również z symbolem TP

magazyn paczki
<p>Kiedy podatnik musi stosować oznaczenia GTU?</p>ShutterStock
11 stycznia 2021

Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów oraz import usług od unijnego podmiotu powiązanego należy oznaczyć w JPK_V7 kodem TP – wyjaśnił dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.

Z par. 10 ust. 4 pkt 3 rozporządzenia ministra finansów inwestycji i rozwoju z 15 października 2019 r. (Dz.U. poz. 1988 ze zm.) wynika, że oznaczenie TP należy zastosować w JPK_V7, gdy pomiędzy nabywcą a dokonującym dostawy towarów lub usługodawcą istnieją powiązania w rozumieniu art. 32 ust. 2 pkt 1 ustawy o VAT.

Pozostało 77% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.