Spółka z Kalisza zawarła z jednoosobowym przedsiębiorcą z Kołobrzegu kontrakt menedżerski dotyczący zarządzania firmą. Przedsiębiorca w zakresie własnej działalności gospodarczej prowadzi usługi menedżerskie. Kontrakt nie zawiera czasowych ograniczeń ani miejsca wykonywania czynności przez menedżera. W umowie określono miesięczne wynagrodzenie w kwocie 4000 zł brutto. Czy spółka powinna pobierać zaliczki na podatek od wynagrodzenia wypłacanego menedżerowi?
Kontrakt menedżerski jest umową cywilnoprawną nienazwaną, której przedmiotem jest świadczenie usług. Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego do kontraktu menedżerskiego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia. Dla celów podatkowych przychody uzyskane z umów o zarządzanie przedsiębiorstwem, kontraktów menedżerskich lub umów o podobnym charakterze, w tym przychody z tego rodzaju umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej, zalicza się do przychodów z działalności wykonywanej osobiście określonej w art. 10 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 13 ust. 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.