Podatnik w styczniu wycofał z prowadzonej od kilku lat działalności gospodarczej samochód osobowy, a w czerwcu tego samego roku podarował go matce. Samochód jest całkowicie zamortyzowany. Przedsiębiorca zastanawia się, czy od takiej darowizny będzie musiał zapłacić jakiś podatek. Wie, że gdyby sprzedał pojazd przed upływem sześciu lat, to płaciłby podatek. A jak jest przy darowiźnie?
Na podstawie art. 1 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn opodatkowaniu tym podatkiem podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium Polski lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium Polski tytułem darowizny. Dotyczy to m.in. darowizn samochodów, w tym samochodów uprzednio wycofanych z działalności gospodarczej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.