Wzajemna kompensata nie rodzi przychodu

Trzy firmy zawarły porozumienie, zgodnie z którym umorzyły wzajemne wierzytelności i zobowiązania poprzez potrącenie. Zobowiązanie podatnika – wnioskodawcy było wyższe niż kwota przedstawiona do potrącenia. Pozostała część należności podlega zapłacie na zasadach ogólnych (nie została umorzona). Czy w takiej sytuacji wartość umorzonych zobowiązań stanowi po stronie podatnika przychód w CIT? Dyrektor izby skarbowej w Łodzi uznał, że nie.

Organ podatkowy wyjaśnił, że zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 3 lit. a) ustawy o CIT (t.j. Dz.U. z 2011 r. nr 74, poz. 397 z późn. zm.), do przychodów zalicza się m.in. wartość umorzonych lub przedawnionych zobowiązań. Z istoty podatku dochodowego wynika jednak, że o powstaniu przychodu w rozumieniu ustawy o CIT można mówić tylko wówczas, gdy podatnik osiąga trwałą korzyść w postaci zwiększenia stanu jego aktywów lub zmniejszenia stanu pasywów.

Pozostało 63% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.