W związku z tym, że nasze małoletnie wnuki rozpoczęły naukę w prywatnej szkole, chcemy przekazywać im w darowiźnie pieniądze na opłacenie czesnego. Czy takie darowizny będą mogły być zwolnione z podatku od spadków i darowizn, jeśli zostaną przekazane na rachunek bankowy naszej synowej (matki obdarowanych wnuków)? Kto w takim przypadku powinien być wskazany jako zgłaszający na formularzu SD-Z2?
Zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn (dalej: u.p.s.d.) z tego podatku jest zwolnione nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.