Natychmiastowa sprzedaż auta po śmierci małżonka. Kiedy bez PIT?

Sprzedaż prywatnego auta może być bez PIT.
Samochód, PITdziennik.pl / Maciej Lubczyński
7 października 2025
aktualizacja 7 października 2025

Jeżeli małżonkowie kupili samochód do majątku wspólnego, to po śmierci jednego z nich, drugi może natychmiast zbyć auto, bez obawy o podatek dochodowy. Małżeńska wspólność majątkowa jest bowiem bezudziałowa, co oznacza, że każdemu z małżonków od początku przysługiwało pełne prawo do całości majątku wspólnego - wyjaśnił dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.

Przypomnijmy, że zasadniczo podatnicy mogą sprzedać prywatne ruchomości, np. samochód, bez podatku dochodowego dopiero po upływie pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym je nabyli (art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT). W przypadku nieruchomości (i praw do nich) trzeba odczekać pięć lat, aby nie było PIT od dochodu ze sprzedaży.

Pozostało 81% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.