Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w wyroku z 9 lipca 2010 r. (sygn. akt I SA/Sz 241/10) potwierdził, że po upływie terminu przedawnienia nie można wydać już decyzji wymiarowej. Co to oznacza w praktyce?
W praktyce oznacza to, że po upływie terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego postępowanie wymiarowe w pierwszej, jaki i drugiej instancji podlega umorzeniu jako bezprzedmiotowa na podstawie art. 208 Ordynacji podatkowej. W takim przypadku organy podatkowe nie mogą rozstrzygać o wysokości zobowiązania podatkowego, gdyż prawo to wygasło z dniem przedawnienia tego zobowiązania. Przy czym słusznie sądy administracyjne potwierdzają także, że po upływie terminu przedawnienia organy podatkowe nie mogą wydać decyzji wymiarowej, nawet gdy zobowiązanie wcześniej wygasło poprzez zapłatę (np. wyrok NSA z 28 czerwca 2010 r., sygn. akt I FPS 5/09).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
