17 grudnia 2017 r. sprzedaliśmy towar. W związku z reklamacją nabywcy na początku stycznia 2018 r. przyznaliśmy rabat i wystawiliśmy fakturę korygującą. Na początku lutego nabywca wystąpił z kolejną reklamacją i zgłosił chęć zwrotu nabytego towaru. Zamierzamy się na to zgodzić, w związku z czym będziemy musieli wystawić fakturę korygującą, dokumentującą zwrot towaru. Czy na tej fakturze należy podać cenę towaru wskazaną na fakturze pierwotnej, czy na pierwszej fakturze korygującej?
Faktury korygujące wystawiane są w przypadkach określonych w art. 106j ust. 1 ustawy o VAT. Takie faktury są stosowane m.in. w przypadkach, gdy po wystawieniu faktury udzielono rabatu (zob. art. 106j ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.