Po nowelizacji, która weszła w życie ponad rok temu, kwestią problematyczną stała się data wykonania usługi budowlanej. Czy faktycznie cokolwiek się w tym zakresie zmieniło?
Obecnie obowiązek podatkowy od usług budowlanych powstaje z datą wystawienia faktury, lecz nie później niż 30. dnia od dnia wykonania usług (art. 19 ust. 5 pkt 3a). Organy prezentują stanowisko, zgodnie z którym nie ma żadnej podstawy do tego, aby utożsamiać datę wykonania usługi budowlanej z dniem podpisania dokumentu świadczącego o przyjęciu/odbiorze robót budowlanych (np. dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji nr IPPP1/443-1191/13-2/Mpe).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
