Udzielenie zwrotnej pożyczki na cele mieszkaniowe nie zmniejsza funduszu socjalnego

podatki
Udzielenie pracownikowi zwrotnej pożyczki na cele mieszkaniowe (oprocentowanej) nie zmniejsza tego funduszu, lecz stanowi ono zobowiązanie pracownika wobec funduszu.ShutterStock
13 października 2017

Jednostka budżetowa udzieliła swojemu pracownikowi oprocentowanej pożyczki na cele mieszkaniowe (remont) z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Jak ująć w ewidencji księgowej udzielenie takiej pożyczki? Czy wpływa ona na zmniejszenie funduszu?

Środki zakładowego funduszu świadczeń socjalnych są przeznaczone na dofinansowanie działalności socjalnej organizowanej na rzecz osób uprawnionych do korzystania z tego funduszu. Tak wskazuje art. 1 ust. 1 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych. Przez działalność socjalną, o której mowa powyżej, należy rozumieć usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej, sportowo-rekreacyjnej, opieki nad dziećmi w żłobkach, klubach dziecięcych, sprawowanej przez dziennego opiekuna lub nianię, w przedszkolach oraz innych formach wychowania przedszkolnego, udzielanie pomocy materialnej – rzeczowej lub finansowej, a także zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych umową.

Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.