Faktyczne kursy walut upraszczają rozliczenia

10 kwietnia 2012

Podatnik dokonuje płatności/otrzymuje zapłatę za pośrednictwem rachunku walutowego. Jaki kurs waluty powinien stosować przy obliczaniu różnic kursowych w związku ze zmianą od 1 stycznia 2012 r. treści art. 24c ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?

Zgodnie z art. 24c ust. 4 ustawy o PIT, w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia tego roku, przy obliczaniu różnic kursowych uwzględnia się kursy faktycznie zastosowane w przypadku sprzedaży lub kupna walut obcych oraz otrzymania należności lub zapłaty zobowiązań. W pozostałych przypadkach, a także gdy do otrzymanych należności lub zapłaty zobowiązań nie jest możliwe uwzględnienie faktycznie zastosowanego kursu waluty w danym dniu, stosuje się kurs średni ogłaszany przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego ten dzień. Analogiczne zasady obowiązują przy obliczaniu różnic kursowych na potrzeby podatku dochodowego od osób prawnych.

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.