Żyjemy w czasach, w których technologia wypiera prawo. I skutecznie je zastępuje. W odpowiedzi na pytanie DGP Ministerstwo Finansów napisało, że podatnicy VAT, którzy rozliczają się kwartalnie, mają obowiązek do 25. dnia każdego miesiąca wprowadzić informacje o sprzedaży do ewidencji VAT.
Z którego przepisu to wynika? Na pewno nie z tego o zasadach jej prowadzenia. Art. 109 ust. 3 ustawy o VAT mówi tylko, że ewidencja ma zawierać „dane niezbędne do prawidłowego sporządzenia deklaracji podatkowej oraz informacji podsumowującej”. Nie wymaga, aby dane były wprowadzane co miesiąc. Ważne, żeby na ich podstawie podatnik prawidłowo sporządził kwartalną deklarację.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.