Jednostka prowadząca działalność deweloperską zakupiła prawo wieczystego użytkowania gruntu, na którym w przyszłości wybuduje budynki mieszkalne. W jaki sposób należy ująć w księgach rachunkowych zakupione prawo?
W przypadku działalności deweloperskiej pomocny w rozwiązywaniu problemów związanych z właściwym ujmowaniem zdarzeń w księgach rachunkowych jednostki jest Krajowy Standard Rachunkowości nr 8 „Działalność deweloperska” (KSR nr 8). Możliwość jego stosowania wynika z art. 10 ust. 3 ustawy o rachunkowości (dalej; u.r.), który stanowi, że jednostki mogą stosować krajowe standardy rachunkowości wydane przez KSR w sprawach, które nie zostały uregulowane przepisami ustawy o rachunkowości.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.