Jak rozliczyć wydatki na utworzenie osoby prawnej

Robert Pasternak, partner Deloitte
Robert Pasternak, partner DeloitteDGP
29 maja 2008

Ostatnio pojawiły się wątpliwości, czy wydatki związane z utworzeniem osoby prawnej czy z powiększeniem kapitału zakładowego stanowią koszt uzyskania przychodu osoby prawnej otrzymującej aport lub wkład. Wydatki te np. w postaci podatku od czynności cywilnoprawnych, kosztów prawników mogą być znaczne. Jak traktować te wydatki?

W opinii niektórych organów podatkowych wydatki takie nie stanowią kosztów podatkowych, bo przyczyniają się do uzyskania aportów lub wkładów pieniężnych niestanowiących przychodów podatkowych (np. postanowienie Pierwszego Wielkopolskiego Urzędu Skarbowego w Poznaniu z 29 sierpnia 2007 r., nr ZD/4061-114/07). Takie wąskie rozumowanie jest błędne. Potwierdza to pogląd wyrażony przez NSA w wyroku z 7 marca 2006 r. (sygn. akt I FSK 121/05), w którym sąd wskazał, że koszty organizacji osoby prawnej, a więc koszty poniesione przy zakładaniu spółki, a są to: opłata notarialna, opłata skarbowa, adwokacka (radcowska), stanowią koszt bytu prawnego spółki i stanowią koszt uzyskania przychodów, o którym mowa w art. 15 ust. 1 ustawy o CIT. Najogólniej można stwierdzić, że gdyby nie powstała osoba prawna, nie byłoby przychodu. Skoro wydatki poniesiono na utworzenie osoby prawnej, to pośrednio poniesiono je w celu osiągnięcia przychodu.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.