RIO może sprawdzić operacje księgowe związane z zakładowym funduszem świadczeń socjalnych

kalkulator, tabela, podatki
W art. 10 ustawy o ZFŚS postanowiono, że środkami funduszu administruje pracodawca.ShutterStock
21 grudnia 2019

Jestem pracownikiem wydziału księgowości urzędu miasta. Mam wątpliwości, dotyczące prowadzenia obsługi rachunku bankowego ZFŚS. Czy opłaty za prowadzenie tego konta można pokrywać ze środków zgromadzonych na ww. rachunku funduszu – jako rekompensatę za obsługę? Czy izba obrachunkowa może sprawdzać takie operacje?

W art. 10 ustawy o ZFŚS postanowiono, że środkami funduszu administruje pracodawca. Wreszcie, jak wynika z art. 12 tej ustawy, środki funduszu są gromadzone na odrębnym rachunku bankowym. Ponadto nie podlegają one egzekucji, z wyjątkiem przypadków gdy egzekucja jest prowadzona w związku z zobowiązaniami ZFŚS.

Pozostało 89% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.