W kwietniu podatnik otrzymał fakturę za zakup maszyny z VAT w wysokości 24 000 zł. Czy podatek może odliczyć częściowo w deklaracji VAT-7 za kwiecień, a częściowo za maj i czerwiec?
Z art. 86 ust. 11 ustawy o VAT wynika, że podatnicy mogą korzystać z prawa do odliczenia nie tylko w ramach deklaracji za okres rozliczeniowy (miesiąc lub kwartał) powstania prawa do odliczenia, ale też w ramach deklaracji za jeden z dwóch kolejnych okresów rozliczeniowych.
Autopromocja
Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
