Odsetki od zasądzonych odszkodowań są opodatkowane PIT

Dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP / Wojtek Górski
7 lutego 2012

Odszkodowania wypłacone na podstawie wyroku lub ugody sądowej są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych. Czy dotyczy to również zasądzonych odsetek od odszkodowań?

Zwolnione z podatku są odszkodowania otrzymane na podstawie wyroku lub ugody sądowej do wysokości w nich określonej, z wyjątkiem odszkodowań dotyczących m.in. korzyści, które podatnik mógłby osiągnąć, gdyby szkody mu nie wyrządzono. Wynika to z art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o PIT. Przepis ten mówi o odszkodowaniu „otrzymanym na podstawie wyroku”. Wydawać by się zatem mogło, że zasądzone w wyroku sądowym odsetki naliczone od kwoty głównej roszczenia należy również uznać za część składową otrzymanego na tej podstawie odszkodowania zwolnionego z PIT. Jednak zarówno organy podatkowe, jak i część sądów administracyjnych prezentują odmienne stanowisko.

Pozostało 62% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.