Usługi powtarzalne – kiedy mogą być uznane za ciągłe?

Branża TSL, transport, spedycja, logistyka
Usługi powtarzalne mogą zostać uznane za ciągłe.Shutterstock
26 maja 2025

Jeżeli podatnik zawarł umowę, w ramach której wykonuje szereg podobnych, powtarzających się świadczeń w ustalonym okresie, to może rozpoznać obowiązek podatkowy zgodnie z art. 19a ust. 3 ustawy o VAT – orzekł NSA. Takie usługi mogą zostać uznane za ciągłe.

Sprawa dotyczyła spółki świadczącej usługi transportowe i spedycyjne. Zawiera ona z kontrahentami umowy na czas określony (dłuższy niż rok) lub nieokreślony, w ramach których wykonuje liczne, pojedyncze usługi. Rozliczenia odbywają się cyklicznie (np. miesięcznie, tygodniowo), zgodnie z zapisami umów.

Pozostało 92% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.