Klienci firmy deweloperskiej dokonują wpłat na mieszkaniowe rachunki powiernicze. Czy firma może takie wpłaty dokumentować fakturami zaliczkowymi (niektórzy klienci ich żądają)?
Obowiązujące przepisy przewidują możliwość wystawiania faktur przed dokonaniem dostawy towarów, wykonaniem usługi albo otrzymaniem, przed dokonaniem dostawy towaru lub wykonaniem usługi, całości lub części zapłaty. Jest to jednak co do zasady możliwe do 30 dni przed dokonaniem dostawy towaru, wykonaniem usługi albo otrzymaniem, przed dokonaniem dostawy towaru lub wykonaniem usługi, całości lub części zapłaty (zob. art. 106i ust. 7 pkt 1 ustawy o VAT). Od zasady tej jest wyjątek (zob. art. 106i ust. 8 ustawy o VAT), jednak nie ma w przedstawionej sytuacji zastosowania.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
