Jaki podatek od nagród dla współpracowników prowadzących działalnością gospodarczą?

podatki, małżeństwo
Płatnicy są zobowiązani na podstawie art. 41 ust. 4 ustawy o PIT pobierać podatek dochodowy od wszystkich zwycięzców w konkursach, bez żadnych wyjątków. ShutterStock
3 grudnia 2015

Zryczałtowany 10-proc. PIT trzeba potrącić także, gdy wygrana jest przekazywana osobie prowadzącej działalnością gospodarczą – orzekł NSA.

Sprawa dotyczyła agencji marketingowej, która na zlecenie firm organizowała konkursy adresowane zarówno do ich pracowników, jak i współpracowników.

Pozostało 92% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.