Fiskus się myli. Ustawa o VAT nie pozwala pytać nowe firmy o kontrahentów

VAT
Powołuje się przy tym na art. 155 par. 1 ordynacji podatkowej. Jednak Ministerstwo Finansów wskazuje jako podstawę art. 96 ust. 4 ustawy o VAT. ShutterStock
18 lutego 2019

Przypomnijmy: Ile razy i z kim spotykają się przedstawiciele spółki, jak często sami bywają w siedzibie firmy? Takie pytania zadaje podatnikom (którzy chcą zarejestrować się na VAT) Urząd Skarbowy Kraków-Stare Miasto (pisaliśmy o tym w DGP tydzień temu).

Powołuje się przy tym na art. 155 par. 1 ordynacji podatkowej. Jednak Ministerstwo Finansów wskazuje jako podstawę art. 96 ust. 4 ustawy o VAT. Obowiązek zweryfikowania VAT-R wynika z tego przepisu, ale akurat w opisywanym przypadku pytania idą dużo dalej niż katalog danych zawartych w VAT-R, do którego odnosi się wspomniany przepis. Nie ma wśród nich informacji o kontrahentach. Zapytane o to Ministerstwo Finansów zdaje się jednak tej różnicy nie dostrzegać. „Szeroki zakres pytań wynika z faktu, że w trakcie procesu rejestracji podmiotu do podatku od towarów i usług analizie podlegają wszystkie elementy zgłoszenia pod kątem ich prawidłowości i zgodności z przepisami prawa” – stwierdził resort w odpowiedzi dla DGP.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.