Jedna z gmin w uchwale (regulamin targowiska) wskazała, że opłatę targową pobierają inkasenci wyznaczeni przez zarządzającego targowiskiem, czyli spółkę z o.o. (komunalną). Czy takie określenie inkasenta jest zgodne z prawem?
Odpowiedzi należy szukać w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych. Jej art. 19 pkt 1 i 2 stanowi, że rada gminy określa w drodze uchwały zasady ustalania i poboru oraz terminy płatności i wysokość stawek opłat określonych w ustawie, w tym opłaty targowej, oraz przewiduje możliwość zarządzenia przez radę gminy poboru tych opłat w drodze inkasa, określenia inkasentów oraz wysokości wynagrodzenia za inkaso. Inkasent opłaty targowej musi być określony w sposób zindywidualizowany. Może być zatem wymieniony z imienia i nazwiska lub wskazany z pełnionej funkcji, którą w sposób niebudzący wątpliwości można utożsamić z konkretną osobą.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.